Go Back   Oldsmobile Forum - Oldsmobile Enthusiasts Forums > General > General Tech Help
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-18-2011, 03:00 PM
intrigue01 intrigue01 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 1
Default What would make my Olds Intrigue fail to start?

I have a 2001 Oldsmobile Intrigue. Yesterday hubby drove it to work, then when he got home I ran to the corner store, and it was fine both times. About 45 minutes later he left to leave on an errand, and it wouldn't start. It doesn't even seem to be trying. There isn't any engine noise to speak of when we turn the key, just a faint clicking that briefly comes from (or so he thinks) the fuse box. He checked several fuses, which seemed fine. He has a battery charger, which also doubles as a jumper, and the battery seemed fine.

There are some pretty bizarre things happening which I hope will help to pinpoint the issue. We bought the car used about a year and a half ago, and almost immediately the cassette player ate a tape which it now will neither play nor eject. If you hit the eject it will attempt to do so, but otherwise nothing happens with the player. Now (since yesterday) when we REMOVE the ignition key the cassette player will start making sounds like it is trying to eject the cassette. Plus, I have a keyless entry keychain for the car. Since yesterday it will no longer lock or unlock the doors with the keychain (although I hear a click as if it did,) and when I try to do so the H/C needle jumps briefly on the dash and the cassette player starts making that trying-to-eject sound. Normally the cassette player doesn't do anything unless we hit the eject button, so this is quite strange.

What could happen suddenly, without proceeding incident, in a short time, disabling the car from even trying to turn over, and playing exorcist with my cassette player and keyless entry keychain like that?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-19-2011, 08:40 PM
Iflylow's Avatar
Iflylow Iflylow is offline
Super Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: United States
Posts: 708
Default

Based on your symptoms, I think there are 3 likely causes.
Most likely, (and cheapest and easiest to check) is your battery is worn out. A battery can show 12 volts on a charger/checker, but still be unable to put out enough power to turn the starter. The low voltage will make the car's electrical system do lots of wierd things, also. I would buy a new battery before checking the next two items.

Second, you may have corroded battery cables. This would cause all the same symptoms as a dead battery. Check under the boots on the end for flaky, green or white powder.

Third, the ignition switch itself may be worn out/bad. GM has a tradition of making ignition switches that wear out in about 10 years. When that happens, you get lots of strange electrical problems, that are not consistent and come and go randomly.
Let us know what you find out.
Reply With Quote
Old 01-19-2011, 08:40 PM
 
 
 
Reply

Tags
2000, battery, cables, dead, intrigue, jumper, lots, making, noise, olds, oldsmobile, signs, silhouette, start, strange


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 12:51 PM.

Internet Brands, Inc.